Εκδρομές

Το μικρό νησί της Αλιμιάς κοντά στη Χάλκη: Η Αλιμιά είναι ένα μικρό νησί του Αιγαίου που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και τη Χάλκη με ακτογραμμή 21 χλμ. Σήμερα παραμένει ακατοίκητο, ωστόσο, έχει μακρά ιστορία που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και ακολούθησε τη διαδρομή του γειτονικού νησιού της Ρόδου.

Στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Εβλιμιά, ένα όνομα που σχετίζεται με τους δύο φυσικούς κόλπους στην ανατολική και τη δυτική πλευρά, τον Άγιο Γεώργιο και το Εμποριό, που παρέχουν ασφαλή καταφύγια. Στους ελληνιστικούς χρόνους, η Αλιμιά χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο και παρατηρητήριο για τον ροδίτικο στόλο. Εκεί, κατασκευάστηκε ένας πύργος που σώζεται μέχρι σήμερα στην ανατολική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του νησιού. Μέρος αυτού του ελληνιστικού πύργου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός Μεσαιωνικού Κάστρου το 1475 από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, που είχαν κατακτήσει τα Δωδεκάνησα εκείνη την εποχή.

Το χωριό Αλιμιά βρίσκεται στον μεγαλύτερο κόλπο του νησιού και έχει πολλά σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία  καταστράφηκαν μετά την εγκατάλειψη του νησιού από τους κατοίκους του στη δεκαετία του 1960. Το χωριό αυτό χαρακτηρίστηκε προστατευόμενος οικισμός το 1978. Στα βορειοδυτικά του νησιού και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχει μια μικρή λίμνη με θαλασσινό νερό, ένα από τα 37 φυσικά αποθέματα των Δωδεκανήσων.

Εκδρομικά καΐκια εκτελούν τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Νημπορίου στη Χάλκη και το λιμάνι της Σκάλας Καμείρου στη Ρόδο για να μεταφέρουν τους τουρίστες στην Αλιμιά, ώστε να απολαύσουν ένα ταξίδι γύρω από το νησί κι ένα χαλαρωτικό μπάνιο στις κρυστάλλινες παραλίες.